Foment Reus Empresarial

La unió fa el foment

FOMENT Compleix 100 anys

QGLV4172

Aquest any 2018, Foment Reus Empresarial compleix 100 anys, per commemorar-ho estem preparant una sèrie d’activitats per tal de que quedi constància del recorregut de l’entitat a través de la història.

Coincidint amb la celebració del centenari del Foment Industrial i Mercantil de Reus, l’any 2018, l’entitat amb la col·laboració de l’Ajuntament i el Museu de Reus han engegat un projecte comissariat per l’historiador Joan Navais per divulgar el papar cabdal que ha jugat històricament la ciutat de Reus en l’economia de les comarques del Camp de Tarragona del sud de Catalunya, i al mateix temps, reivindicar el pes de l’economia en la construcció de la identitat i la societat reusenques contemporànies, des de la mítica i coneguda expressió “Reus, París i Londres” i el protagonisme de l’aiguardent, a l’eclosió més recent de la ciutat com a centre neuràlgic del comerç

De fet, sense aquest potencial econòmic que anava molt més enllà dels límits de la població i de la comarca, Reus no hagués esdevingut la segona ciutat de Catalunya en el decurs de bona part del segle XIX i en l’actualitat, no ocuparia un lloc destacat entre els municipis més dinàmics del país. Algú es pot imaginar una imatge del skyline del Reus del segle XX sense les característiques xemeneies de les fàbriques i els tallers de la ciutat?

Sota el títol “Reus, motor econòmic del sud de Catalunya. Cent anys del Foment Industrial i Mercantil”, aquest projecte preveu d’una banda, l’elaboració d’una exposició didàctica que resumeixi i analitzi d’una forma amena la trajectòria i l’evolució de l’economia reusenca en l’època contemporània. L’exposició tindrà lloc a les instal·lacions del Museu Salvador Vilaseca (raval de Santa Anna, núm. 59)

I d’altra, la publicació d’un volum il·lustrat ben documentat que estudiï l’evolució de l’Activitat econòmica a Reus i la seva àrea d’influència i rigor. L’edició del catàleg ha de permetre divulgar i sobretot, perpetuar el contingut de l’exposició i del projecte per a les futures generacions.

Per a la confecció del catàleg -el material també s’aprofitaria per a l’exposició-, es preveu incloure estudis que tractin diferents aspectes de la història econòmica de la ciutat i la comarca, com ara l’època d’esplendor de la indústria i el comerç de l’aiguardent, la puixança i la crisi del sector tèxtil, l’expansió del vermut – que ha esdevingut una veritable icona de la identitat reusenca – , la irrupció de l’avicultura o la consolidació de la ciutat com a centre comercial d’àmbit supracomarcal.

Com es pot comprovar, el projecte és ben ambiciós i nou, ja que vol retratar un període molt ampli de la història econòmica de la ciutat.

expo-foment-cartell-centenari

A %d bloguers els agrada això: